Datça’da Yapılabilecek 11 Aktivite
1- Mavi bayraklı plajlarda deniz keyfi : Datça merkezinde bulunan mavi bayraklı Hastaneönü, Kumluk, Taşlık plajlarında denize girip, güneşlenmek. Bu plajların çevresinde birçok turistik işletme bulunmakta. Datça’ya gelenler sahile kurulan masalarda romantik bir akşam yemeği yemeden gitmezler.
Datça merkezine 3 km mesafedeki Kargı Plajları da pırıl pırıl sularda yüzüp, güneşlenebileceğiniz yerlerden, sahil boyunca yeme – içme işletmeleri var, şezlong ve şemşiyelerinden yararlanabilirsiniz. Gece de sahildeki restaurant ve barlarda serin, güzel bir zaman geçirebilirsiniz.
2- Günübirlik tekne turları ve yat gezileri ne katılarak Yarımada’nın Akdeniz tarafındaki birbirinden güzel koylarını görebilirsiniz, bu gezilerde karadan ancak doğa yürüyüşleri ile ulaşılabilen koyları ve eşsiz manzaraları denizden görüp en sakin, berrrak denizlerde yüzme imkanı bulacaksınız. Datça Limanına bağlı ahşap ticari Yatlarla yapılan yatılı geziler; ıssız koylarda geceleme, denize girme, turistik merkezlerde yemek yeme. Dalış sporları ile ilgili bilgileri de verdiğim bu linkte bulabilirsiniz.
3- Datça’nın Akdeniz tarafındaki koylarına gezi, bu gezileri arabanızla veya sıkça işleyen minübüslerle yapabilirsiniz.. Kargı, Hayıtbükü, Kızılbük, Ovabükü, Palamutbükü sahilleri Datça’ya gelip te görmeden gidilmeyen turistik yerler. Sahil boyunca çay bahçeleri ve lokanta gibi işletmelerde oturmanın keyfini yaşayınca görürsünüz. Bu güzelim koyların pırıl pırıl sularında yüzdükten sonra sahil lokantalarında yemek yemenin ayrıcalığını yaşamalısınız.
4- Doğa Yürüyüşleri, Bisiklet, Su ve rüzgar sporları, Tenis ; Datça denizi ve öğleden sonra esen rüzgarları ile yelkenle yapılan sporlar için oldukça müsait yerlerden. Yazları rüzgar sörfü ve yelken kursları veren Sevgi Yolu’nda Belediyeye ait Yaz Okulu’nda, Gebekum’da Surf Tatil Köyü, Flow Datça Surf – Beach Hotel, Güllük Koyu Perili Bay Datça Yelken Kampı gibi tesislerde sörf ve yelken kursları verilmekte, buradaki imkanlardan yararlanabilirsiniz. Doğal olarak yazları doğa yürüyüşleri her yerde yapılmaz ama Datça’da ormanlık parkurlarda erken saatlerde yürüyüşlerinizi yapabilirsiniz, bunun için yanınızda yöreyi tanıyan birisi olursa daha iyi olur. Doğa yürüyüşleri sayfamdan kendinize uygun bir yürüyüş rotası bulabilirsiniz. Bisiklet sporu için de pek çok ilginç parkur bulunmakta, bazı konaklama tesislerinde bu konuda hizmet verilmekte. Konakladığınız otelin yakınındaki yürüyüş yollarında sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde yürüyüşler için doğa ile iç içe parkurlar bulacaksınız..
Kent Park sabah erken saatlerde spor yapmak isteyenlerin uğrak yeri, gelenler parkın yollarında yürüyüp,koşarken, bazıları buradaki spor aletlerini kullanıyor.
Her yıl okulların kapanması ile birlikte faaliyete geçen Datça Belediyesi Yaz Spor Okulunda su sporları ve basketbol gibi sporları yapma imkanı bulunuyor. Deneyimli bir kadro rehberliğinde, 9 yaşından başlayarak herkese açık olan kurslar, Rüzgar sörfü, yüzme, basketbol, futbol dallarında, bazen yelken de bu kurslara dahil olabiliyor. Kayıt için Sevgi Yolundaki kayıt bürosuna başvurabilirsiniz.
Yaz akşamları yemekten sonra sahil boyunca uzanan yürüyüş yollarında yürümek, yürüyüşün sonunda bir çay bahçesine, barlara oturup içeceğinizi içmek. Hastane önündeki Sevgi yolundan başlayan yürüyüş yolu sahil boyunca Kumluk yolundan limana kadar devam ediyor.
Bu yürüyüş esnasında Sevgi Yolunda geceleri açılan El Sanatları Sergisini gezmek te zevkli olabilir. Çarşının hemen arkasındaki geniş alanda ücretsiz araba park yeri bulunuyor.
5- Balık Turları, sualtı dalış sporları, sahillerde amatörce balık tutmak. Sualtı dalma sporlarına ilgi duyanlar için dalış kursları ve mercan kayalıklarının güzelliğini izlemek. Bunun için Datça Limanında balık turları düzenleyen tekneler var, amatör olarak kıyıdan balık tutmak için de sakin, kayalık yerlere gidebilirsiniz. Sualtı sporları için Datça limanından kalkan dalış teknesi bulunmakta, bu dalışlar, tecrübeli dalgıçlar eşliğinde yapılıyor, Datça kıyılarında pekçok mercan kayalığı bulunmakta. Zıpkınla amatörce balık avlamak için dalanlar için tavsiyem yalnız dalmasınlar ve dikkatli olsunlar.
6- Knidos’ta denize girip ören yerini gezmek, akşamı bekleyerek gün batımının o inanılmaz manzarasını izlemek. Günümüzde Knidos’a gelenler yaz sıcağında Knidos plajlarında denize giriyorlar, fırsat buldukça da ören yerii geziyorlar. Knidos’ta gün batımını izlemek çok güzel bir olay, Ege denizine bakan teraslarda ve kayalıklarda o anı sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla izlemenin tadı bir başka.
7- Öğleden sonra Gezileri : Datça’da gezilecek, görülecek pek çok yer var ama tatile gelenlerin gezeceği yerler ve zaman genellikle sınırlıdır. Gündüz denize girip güneşlendikten sonra öğleden sonralarını bu gibi yerleri gezmeye ayırmalısınız. Eski Datça’nın dar, taş sokaklarında gezmek, cafelerde oturup o değişik atmosferi izlemek sizi mutlu edecektir. Fotoğraf çekme meraklıları için de bu sokaklarda güzel görüntüler ve ışık var. Can Yücel’in son yıllarını geçirdiği ev de burada bulunuyor.
Yine Reşadiye mahallesi de gezmeniz gereken yerlerden, Eski Datça gibi kentsel sit alanı, dolayısıyle eski sokaklar, evler korunmuş vaziyette. Burada şimdi konaklama tesisi olarak kullanılan Mehmet Ali Ağa konağı, Zeytin ürünlerinin satıldığı Olive Farm Çiftliği bulunmakta, çiftliğin satış kısmında pekçok ürün satışa sunuluyor, zeytin, zeytinyağı, kozmetik ürünlere kadar.
Diğer bir ilginizi çekecek yer Kızlan değirmenlerinin karşısında bulunan Datça Vineyard – Winery, burada kendi bağlarından yapılma şarapları Emecik dağına bakan manzarayı seyredip tadabilirsiniz. Tesisi gezme imkanı da buluyorsunuz. Karşı taraftaki tarihi değirmenlerde fotoğraf çekebilirsiniz.
8- Betçe Köylerinde gezinti : Yakaköy’deki Knidos Akademi’de sanat çalışmalarını ve eserleri görebilirsiniz. Bunun için bir öğleden sonranızı ayırabilirsiniz. Buradaki sanatsal çalışmaları izleyip, galerisini gezip, yeşillikler içindeki bahçesinde içeceğinizi içebilirsiniz.
Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde köy ürünlerini satın alıp, Ağa Konağına kadar bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Yazıköy’deki Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde zeytin ürünleri bulunuyor, Yazı mahallesi de kentsel sit alanı içersinde, sizleri geçmişe götüren sokaklara ve görüntülere sahip, kahvelerinde çay içmenizi öneririm. Eğer öğlen yemeği zamanı oradaysanız, İlayda Restoran’da bir ev yemeği yiyin, ucuz ve lezzetli.
9- Kamp ve Piknik yapmak: Yazları Datçanın ormanlık alanlarında kamp kurmak yasaklanıyor, bunun için Aktur’da kamping var. Mesudiye’de de Gülbahar Pansiyon bahçelerinde çadır kurmave karavanlar için konaklama imkanı tanıyor. Piknik yapıp denize girmek için Kızlan Gereme, Ovabükü Palamutbükü yolu üzerinde Gerence, Kurubük, Knidos’a yaklaşırken Bağlarözü, Domuzini koylarını sayabilirim. Yazı Değirmenbükü koyu da piknik için uygun ama yolu alçak arabalar için uygun değil.
10 – Sabah Kahvaltısı : Güne güzel başlamanın ilk adımlarından biri güzel bir kahvaltı yapmaktır, bunun için Datça’da pek çok yer vardır, bazıları kırsal alanda doğayla içiçe yer almakta. Bu kahvaltılarda taze olarak bahçeden toplanmış ürünler, köy ürünleri kullanılmakta, gözleme, yayık ayranı gibi içecekler bulunmakta.
11- Sanatsal etkinlikleri, Eğlence: Turizm sezonu ile birlikte Datça’da sanatsal aktiviteler de hız alır. Anfi Tiyatro’da müzik ve sanatsal gösteriler, sergiler, sanat evleri etkinlikleri. Güzel bir günün ardından akşam veya gece serinliğinde sizlere güzel anlar yaşatacaktır. Yaz boyunca yat limanındaki sanat galerisinde sergiler aralıksız sürüyor.